Pamiętaj o imbirze
Osoby z niedoczynną tarczycą mogą zmniejszyć objawy towarzyszące chorobie przy pomocy wielu tricków dietetycznych. Jeden z nich polega na wykorzystaniu przypraw o działaniu rozgrzewającym. Jedną z nich jest imbir. Jako że jest to przyprawa o sporych walorach smakowych dodawanie jej do potraw, napojów, czy sporządzanie z niej typowo imbirowych specjałów nie powinno być dla nikogo problemem, a imbirze pamiętać warto, bo:
- poprawia trawienie,
- orzeźwia ciało i umysł, bo polepsza ukrwienie ciała, w tym także mózgu,
- co za tym idzie zwiększa sprawność intelektualną,
- jest świetnym antyseptykiem – odkaża narządy i układy wewnętrzne,
- działa pobudzająco na wątrobę przez co ułatwia oczyszczanie organizmu,
- jest termogenikiem (rozgrzewa), a co za tym idzie poprawia metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej,
- uważa się go za afrodyzjak (zapewne ze względu na właściwości rozgrzewające i pobudzające),
- a co najważniejsze praktycznie nie szkodzi, choć z imbirem powinny uważać osoby, które mają wrażliwy przewód pokarmowy.
Imbir pobudza zarówno w postaci sproszkowanej, jak i świeżo startego kłącza. Można dodawać go do napojów (szczególnie polecany jest do kawy), oraz do wielu potraw nawet tak niewyrafinowanych jak zupy (np. ziemniaczana) czy potrawy z fasoli.
Jego właściwości rozgrzewające, pobudzające i odchudzające, wykorzystują producenci kosmetyków i suplementów.
Pamiętaj o imbirze!
widzę, że to taka krótka notka gwoli uwrażliwienia, oczekiwałam nieco więcej, bo sama odkryłam imbir niedawno i chciałam się czegość więcej dowiedzieć, ale poszukam gdzie indziej, nie ma sprawy.
Od siebie dodam tylko, że jak dla mnie nie ma lepszej przyprawy – imbir dodaję do herbaty i do potraw a odkąd kupiłam taki spalacz z imbirem (między innymi imbirem – o ten) to nie tylko nie czuję chłodu, ale zaczęłam chudnąć , polecam!