Wszystko, co musisz wiedzieć na temat tarczycy

Strony

Najnowsze wpisy

Kategorie

Facebook

Najpopularniejsze tagi:

akupresura na tarczycę akupunktura a tarczyca badania poziomu hormonów tarczycy badania tarczycy choroba Gravesa-Basedowa choroby skóry a tarczyca choroby tarczycy choroby tarczycy a ciąża Choroby tarczycy u dzieci cohorby tarczycy dieta w niedoczynności tarczycy działąnie hormonów tarczycy funkcje tarczycy gruczolak toksyczny gruczoły przytarczyczne hormony tarczycy jod jod a choroby tarczycy jod a praca tarczycy leczenie chorób tarczycy leczenie niedoczynności tarczycy leczenie tarczycy nadczynność tarczycy nadwaga a tarczyca niedoczynność tarczycy objawy objawy chorób tarczycy objawy nadczynności tarczycy ostre zapalenie tarczycy O tarczycy otyłość a niedoczynność tarczycy poprawa pracy tarczycy powiększenie tarczycy przełom tarczycowy rodzaje wola tarczyca tarczyca a menopauza tarczyca a nadwaga tarczyca a wypadanie włosów tarczyca potrzebuje jodu thyromine Wole wypadanie włosów a tarczyca zdrowa tarczyca zioła na tarczycę

Ostatnio komentowane

Archive for the 'Badania' Category

Masz problemy z nieprawidłowym funkcjonowaniem tarczycy? W wielu sytuacjach, gdy pojawia się podejrzenie występowania guzków, cyst torbieli, wówczas koniecznością, badanie poziomu stężenia hormonu tyreotropowego (THS) niewiele nam powie. Dlatego też lekarz może zlecić USG tarczycy.

Wykorzystanie badania USG tarczycy

USG tarczycy jest badaniem, które pozwala ocenić stan gruczołu tarczowego. Dzięki nowoczesnym urządzeniom można określić objętość tarczycy. Jeżeli badanie wykaże odchylenia od normy, wówczas koniecznością jest poczynienie kolejnych kroków mających na celu zdiagnozowanie przyczyny takiego stanu.

Warto wiedzieć, że badanie USG pozwala również na ocenę miąższu tarczycy - jego normoechogeniczność (wynik prawidłowy), bądź niejednorodność (wynik nieprawidłowy).

Dzięki badaniu USG jesteśmy także w stanie ocenić, czy w gruczole tarczycowym nie pojawiły się obszary wyróżniające się od otaczającego miąższu – czy istnieją guzki, cysty, torbiele, zwapnienia.

Można więc śmiało powiedzieć, że USG tarczycy jest badaniem wszechstronnym, wykorzystywanym nie tylko w celach diagnostycznych. Badanie to pozwala na monitorowanie leczenia oraz kontrolę zmian w obrębie gruczołu tarczowego.

Kiedy wykonać badanie tarczycy?

USG tarczycy nie jest badaniem, które wykonuje się na etapie wstępnego diagnozowania chorób związanych z tym gruczołem. Najczęściej  na badanie kierowane są te osoby, u których:

- pojawiają się dolegliwości, które mogą być związane z powiększeniem tarczycy,

- lekarz podczas badania palpacyjnego stwierdził obecność nieprawidłowości,

- wyniki przeprowadzonych do tej pory badań zrodziły wiele wątpliwości.

USG tarczycy wykonywane jest zawsze przed przystąpieniem pacjenta do zabiegu biopsji tarczycy. Takie badanie pozwala na szybsze i łatwiejsze dotarcie do miejsca, z którego materiał do badań powinien zostać pobrany.

Opis badania USG tarczycy

Po wykonaniu badania USG tarczycy każdy pacjent otrzymuje wyniki. Opis zawiera szereg cennych informacji, które stanowią źródło wiedzy na temat naszego gruczołu tarczowego. Jak zatem odczytać opis badania?

Z opisu USG tarczycy może przede wszystkim odczytać normy objętości gruczołu. Dla kobiet norma ta wynosi 18 ml, dla mężczyzn – 25 ml. Jeżeli nasze wyniki jednoznacznie wskazują dodatnie odchylenia, wówczas jest to informacja o możliwości powiększenia tarczycy.

Na podstawie badania USG tarczycy możemy określić echogeniczność miąższu tarczycy. Jeżeli obecne w miąższu zmiany ognikowe mają echogeniczność niższą niż reszta miąższu, wówczas mowa o hipoechogeniczności. Jeżeli zmiany mają echogeniczność wyższą, wówczas mamy do czynienia z hiperechogenicznością. I wreszcie – gdy zmiany są identyczne jak reszta miąższu – mowa o normoechogeniczności.

Z opisu USG tarczycy możemy również wywnioskować, czy stwierdzono obecność zmian. Jeżeli takowe się pojawiają, wówczas badanie zawiera dodatkowy opis, określający położenie, wymiary, wygląd.

USG tarczycy a wykrywalność nowotworów

Jako że badanie USG tarczycy pozwala na ocenę wymiarów i wyglądu pojawiających się zmian w gruczole, wiele osób zastanawia się, czy w ten sposób można wykryć obecność guzków złośliwych.

Okazuje się, że USG gruczołu tarczowego może być jedynie wstępną diagnozą. Jeżeli zachodzi podejrzenie, że dana zmiana ma charakter złośliwy, kolejnym krokiem jest skierowania pacjenta na biopsję. Wówczas pobranie próbki materiału do badań pozwoli dać ostateczną diagnozę.

Badanie USG a dyskomfort

Wiele osób, obawiając się o dyskomfort, rezygnuje z wykonania USG tarczycy. Nie jest to zachowanie zasługujące na pochwałę. Trzeba bowiem mieć świadomość, że badanie to nie jest w żaden sposób bolesne. Nie wykonuje się żadnego nakłuwania.

Dlatego też, gdy zostanie nam zalecone wykonanie USG, koniecznością jest poddanie się temu badaniu.

doktorJednym z podstawowych badań służących do oceny stanu zdrowia tarczycy jest hormon tyreotropowy (TSH). Jeżeli więc zauważymy u siebie niepokojące objawy, które mogą wskazywać na choroby tarczycy, warto poddać się badaniu. Niekiedy jest ono w zupełności wystarczające, by ocenić stan pracy tarczycy i w razie czego podjąć decyzję o odpowiednim leczeniu.

Czym jest hormon tyreotropowy?

Hormon tyreotropowy (tyreotropina), w skrócie TSH – to hormon produkowany przez przysadkę mózgową – w przednim jej płacie. Główne działanie tego hormonu polega na stymulowaniu tarczycy do pracy, czyli do tworzenia oraz uwalniania wyprodukowanych hormonów tarczycy: trójjodotyroniny (T3) i tyroksyny (T4).

Hormon tyreotropowy pozostaje w ujemnym sprzężeniu zwrotnym z krążącymi hormonami. W praktyce oznacza to tyle, iż wysokie stężenia hormonów tarczycowych odpowiadają za zahamowanie procesów prowadzących do produkcji i wydzielania TSH. Zaś niskie stężenia tyroksyny i trójjodotyroniny przyczyniają się do pobudzenia produkcji tyreotropiny.

Norma dla TSH

By móc określić, czy wydzielanieTSH utrzymane jest na prawidłowym poziome, a co za tym idzie – nie rozwijają się choroby tarczycy (niedoczynność tarczycy lub nadczynność tarczycy), koniecznością jest zmierzenie poziomu tego hormonu.

Choć istnieją pewne normy świadczące o prawidłowym wydzielaniu się tego hormonu, wartości te mogą się nieco różnić w zależności od laboratorium. Na szczęście odchylenia nie są duże, dlatego takie badania nie tracą na rzetelności. Trzeba jednak pamiętać, by kolejne badania wykonywać w tym samym laboratorium, by mieć pewność wiarygodności wyników.

Warto wiedzieć, że zakres normy TSH wynosi 0,4-4,0 mU/l. Według innych źródeł norma dla TSH mieści się w granicach 0,27-4,0 mU/l.

Trzeba także podkreślić, że nowoczesne metody wykorzystywane do oznaczania poziomu hormonu tyreotropowego są bardzo dokładne i czułe. Dzięki temu istnieje możliwość wykrycia nawet najniższych stężeń TSH.

Gdy TSH przekracza normę

Zdarzają się sytuacje, kiedy wyniki jednoznacznie wskazują na przekroczenie normy przez hormon tyreotropowy. O czym to świadczy?

Okazuje się, że wysokie stężenie TSH przekraczające normę wskazuje na niedoczynność tarczycy. Warto bowiem wiedzieć, że niedobór hormonów gruczołu tarczowego odpowiada za wzmożone wydzielanie się hormonu przysadki mózgowej.

Jako ciekawostkę można podać informację, że wysokie stężenie TSH ma charakter fizjologiczny zaraz po urodzeniu. Stopniowo obniża się, by w 4-5 dniu osiągnąć odpowiednią dla wieku normę. Jeżeli stężenie hormonu tyreotropowego po tym okresie nadal jest wysokie, wówczas noworodki poddawane są badaniom przesiewowym, by stwierdzić lub wykluczyć wrodzoną niedoczynność tarczycy. Niekiedy też wysokie stężenie TSH utrzymuje się w okresie rekonwalescencji po przebytej chorobie ciężkiej. Wówczas ma charakter przemijający.

Warto także mieć świadomość, że oznaczając poziom TSH i uzyskując wynik przekraczający normę można dowiedzieć się o istnieniu gruczolaków przysadki mózgowej. Na szczęście jest to rzadkie schorzenie.

Gdy stężenie TSH jest za niskie

Zbyt niskie stężenie hormonu tyreotropowego wskazuje na nadczynność tarczycy. Jest to związane z tym, że niewielka ilość TSH spowodowana jest nadmierną aktywnością hormonów tarczycowych. To one doprowadzają do zahamowania produkcji i wydzielania TSH.

Warto jednak mieć świadomość, że niskie stężenie hormonu tyreotropowego może równie dobrze świadczyć o uszkodzeniu przysadki mózgowej czy dysfunkcji podwzgórza. Niekiedy niski poziom TSH wynika z istnienia ciężkich chorób ogólnoustrojowych.

próbówkiChoroby tarczycy nie zawsze dają oczywiste objawy. Niektóre są tak „zakamuflowane”, iż mogą zostać pomylone z depresją, ogólnym zmęczeniem organizmu czy po prostu przeziębieniem. Dlatego też żadnych symptomów nie należy bagatelizować, tylko regularnie poddawać się badaniom. Niezwykle istotne jest, by kontrolować poziom wydzielanych hormonów tarczycy. Zaburzenie ich prawidłowego funkcjonowania przyczynia się do powstania albo nadczynności, albo niedoczynności tarczycy. W tym może pomóc badanie OB czy badanie TSH. Jednak samo wykonanie badania na niewiele się zda, jeśli nie będziemy wiedzieć, w jaki sposób zinterpretować wyniki. Oczywiście zawsze konieczna jest lekarska konsultacja, aczkolwiek na wizytę niekiedy trzeba poczekać kilka dni. Wówczas nie pozostaje nic innego jak samodzielne odczytanie wyników. To zaś nie zawsze jest łatwe.

Jedna z czytelniczek, która – kontaktując się z nami poprzez formularz – prosząc o interpretację wyników badań, zainspirowała do stworzenia właśnie tego artykułu.

Ważne hormony

Warto mieć świadomość, że prawidłowe funkcjonowanie tarczycy tak naprawdę zapewniają nie trzy, a cztery hormony.

Przede wszystkim należy podkreślić, że hormony tarczycy – tyroksyna, kalcytonina i trójjodotyronina – odpowiadają za wzrost oraz prawidłowy rozwój organizmu. Odgrywają również istotną rolę, jeśli chodzi o metabolizm. Niemałe znaczenie mają dla kondycji skóry i włosów. Jeśli tarczyca wydziela odpowiednią ilość tychże hormonów nie dochodzi do przesuszenia skóry, wypadania włosów we wzmożonej ilości. Gdy wydzielanie hormonów jest prawidłowe, wówczas nie mamy problemów z wagą – nie chudniemy nadmiernie i nie tyjemy.

Warto wiedzieć także, iż na pracę gruczołu tarczowego wpływ ma również hormon przysadki mózgowej – TSH (hormon tyreotropowy). A to dlatego, że to on odpowiada za pobudzenie tarczycy. Jeśli gruczoł tarczowy jest nadmiernie stymulowany, wówczas dochodzi do wzmożonego wydzielania hormonów, co w efekcie prowadzi do nadczynności tarczycy. Jeśli zaś z jakichś powodów pobudzanie tarczycy jest znacznie zmniejszone, nie gruczoł ten nie jest w stanie wytwarzać odpowiedniej ilości hormonów, co skutkuje niedoczynnością.

Oznaczenie poziomu hormonów tarczycy

Chcąc zbadać stan tarczycy, należy skontrolować poziom TSH (hormonu tyreotropowego produkowanego przez przysadkę mózgową), fT3 (wolnej trójjodotyroniny) oraz fT4 (wolnej tyroksyny).

Otrzymując wyniki badań, zwykle – obok naszych wyników – podane są wartości przyjęte jako norma. Jeśli mieścimy się w zawartych granicach, wówczas nie ma powodu do niepokoju. Jeśli zaś wyniki nie są w normie, wówczas świadczą o pojawieniu się chorób, nie tylko związanych z gruczołem tarczycowym.

Normy a interpretacja wyników

Warto mieć świadomość, że wartości norm mogą się również od siebie, w zależności od tego, w jakim laboratorium diagnostycznym badanie zostało wykonane. Różnice jednak są niewielkie, aczkolwiek zaleca się, by kolejne badania wykonywać w tym samym miejscu. Wówczas porównanie wyników nie będzie utrudnione.

T3 – 2-10 mU/l

T4 – 5-12 µg/dl

TSH – 0,49-4,67 uIU/Ml

fT3 – 2,3-6,6 ng/dL

fT4 – 0,9-2,4 ng/dL

Jeżeli wskaźniki znajdują się poniżej normy, wówczas mogą sygnalizować niedoczynność tarczycy, ale także cukrzycę. Mogą świadczyć również o nadmiernym wysiłku fizycznym. Jeżeli wartość fT3 i fT4 są powyżej normy, świadczy to o nadczynności gruczołu tarczowego, a potwierdzeniem tego jest dodatkowo zmniejszone stężenie TSH. Zwiększony poziom TSH świadczy wówczas o niedoczynności tarczycy.

Badania na przeciwciała Anti-TPO

Anti-TPO to przeciwciała przeciwko peroksydazie tarczycowej. Ten zaś jest enzymem odpowiedzialnym za syntezę hormonów tarczycy. Jako katalizator bierze udział w reakcji utleniania jodu, odpowiada za jodowanie reszt tyrozyny oraz sprzęganie jodotyrozyny w tyroksynę i trójjodotyroninę.

Jeśli wynik Anti-TPO jest znacznie podwyższony, wówczas może świadczyć o zapaleniu tarczycy. Niewielkie podwyższenie poziomu wcale nie musi o niczym świadczyć, bowiem niekiedy zdarza się ludziom zdrowym. A ponieważ zapalenie tarczycy może być zdiagnozowane podczas oznaczenia poziomu TSH czy nawet USG tarczycy, oznaczanie przeciwciał Anti-TPO nie zawsze jest konieczne.

Każdy z nas, w trosce o swoje zdrowie powinien wykonywać systematyczne badania krwi. Pomagają one bowiem kontrolować stan zdrowia oraz dają odpowiedzi na pytania związane z powstawaniem wielu chorób. W przypadku podejrzeń zaburzeń związanych z pracą tarczycy, lekarze zalecają wykonanie badań krwi, które uwzględniają także analizę poziomu hormonów tarczycy. Okazuje się jednak, że nie zawsze dają one prawidłowe wyniki. Bywa często tak, że mimo odbiegających od normy wyników, które wskazywałyby na zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy, gruczoł tarczowy działa prawidłowo. Jak zatem interpretować takie nieprawidłowe wyniki badań krwi?

Read the rest of this entry »

© Copyright 2014 Tarczyca All Rights Reserved
WP Theme Design by WP Themes Sponsored by Xanax in Canada and spain viagra
franceviagra.com