Trochę o hormonach i funkcjach tarczycy

Oceń ten artykuł

Tarczyca, mały gruczoł umieszczony poniżej tchawicy, wytwarza i wydziela do krwi hormony trójjodotyroninę (T3) i tyroksynę (T4) oraz kalcytoninę. Hormony tarczycowe mają wielokierunkowy wpływ na wzrost i rozwój ustroju oraz na metabolizm, czyli przemianę materii – dlatego tak ważny jest ich prawidłowy poziom. Tarczyca tworzy „układ zwrotny” z przysadką mózgową i podwzgórzem. Gruczoły te regulują nawzajem swoją pracę, czuwając nad przebiegiem większości czynności organizmu.

T3 i T4

Trójjodotyronina (T3) i tyroksyna (T4) współpracują w pełnieniu swoich funkcji, T3 jest hormonem „silniejszym” od T4. Jej aktywność biologiczna jest 2-4-krotnie większa. Ich prawidłowy poziom ma szczególne znaczenie w okresie niemowlęcym, kiedy regulują wzrost tkanek i powstawanie niektórych enzymów komórkowych, pobudzają dojrzewanie centralnego układu nerwowego i układu kostnego. Niedobór T3 i T4 w tym okresie może skutkować nieodwracalnymi zmianami: tzw. kretynizmem.

W życiu dorosłym hormony te nadal mają zasadniczy wpływ na zdrowie i kondycję organizmu. Przede wszystkim wpływają na przemianę materii: regulują tempo spalania różnych substancji i tworzenia innych. Ponadto decydują o transporcie wody i różnych pierwiastków, przemiany cholesterolu, białka i innych związków chemicznych.
Oddziałując na przemianę materii i funkcję różnych komórek, hormony tarczycowe odgrywają ogromną rolę w pracy układu pokarmowego, serca, mięśni i układu nerwowego.

Kalcytonina

To bardziej wyspecjalizowana, ale również niezwykle ważna substancja. Warunkuje gospodarkę wapniowo-fosforanową w naszym organizmie. Nie dopuszcza do wypłukiwania wapnia z kości, co zwiększa ich wytrzymałość na urazy. Zapobiega również odkładaniu się związków wapnia i fosforu w układzie moczowym. Jest więc dla funkcjonowania naszego ciała niezbędna.

Ważny jod

Do produkcji hormonów tarczyca potrzebuje dużych ilości jodu, który organizm przyswaja z pożywienia i powietrza (jod jest pierwiastkiem lotnym). Jod stanowi 65% masy tyroksyny i  ok. 59% trójjodotyroniy. Niestety, produkty pokarmowe są zazwyczaj ubogie w ten pierwiastek (najlepszym źródłem są ryby morskie, mleko i warzywa). Dlatego koniecznie pamiętaj, aby kupować zawsze sól jodowaną. Niedobory tej ważnej substancji można uzupełnić dzięki specjalnej wodzie mineralnej czy tabletkom, kupowanym w sklepach zielarskich. Zaś najlepszą terapią dla tarczycy jest… wyjazd nad morze! Oddychanie „słonym” powietrzem to najlepsza jodowa inhalacja – nie tylko latem!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *