Pamiętaj o imbirze

Pamiętaj o imbirze 3.45/5 (69.09%) ilość ocen: 11


Osoby z niedoczynną tarczycą mogą zmniejszyć objawy towarzyszące chorobie przy pomocy wielu tricków dietetycznych. Jeden z nich polega na wykorzystaniu przypraw o działaniu rozgrzewającym. Jedną z nich jest imbir. Jako że jest to przyprawa o sporych walorach smakowych dodawanie jej do potraw, napojów, czy sporządzanie z niej typowo imbirowych specjałów nie powinno być dla nikogo problemem, a imbirze pamiętać warto, bo:

  • poprawia trawienie,
  • orzeźwia ciało i umysł, bo polepsza ukrwienie ciała, w tym także mózgu,
  • co za tym idzie zwiększa sprawność intelektualną,
  • jest świetnym antyseptykiem – odkaża narządy i układy wewnętrzne,
  • działa pobudzająco na wątrobę przez co ułatwia oczyszczanie organizmu,
  • jest termogenikiem (rozgrzewa), a co za tym idzie poprawia metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej,
  • uważa się go za afrodyzjak (zapewne ze względu na właściwości rozgrzewające i pobudzające),
  • a co najważniejsze praktycznie nie szkodzi, choć z imbirem powinny uważać osoby, które mają wrażliwy przewód pokarmowy.

Imbir pobudza zarówno w postaci sproszkowanej, jak i świeżo startego kłącza. Można dodawać go do napojów (szczególnie polecany jest do kawy), oraz do wielu potraw nawet tak niewyrafinowanych jak zupy (np. ziemniaczana) czy potrawy z fasoli.
Jego właściwości rozgrzewające, pobudzające i odchudzające, wykorzystują producenci kosmetyków i suplementów.

Pamiętaj o imbirze!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Copyright © Tarczyca.net.pl by Ania Chmielewska