próbówkiChoroby tarczycy nie zawsze dają oczywiste objawy. Niektóre są tak „zakamuflowane”, iż mogą zostać pomylone z depresją, ogólnym zmęczeniem organizmu czy po prostu przeziębieniem. Dlatego też żadnych symptomów nie należy bagatelizować, tylko regularnie poddawać się badaniom. Niezwykle istotne jest, by kontrolować poziom wydzielanych hormonów tarczycy. Zaburzenie ich prawidłowego funkcjonowania przyczynia się do powstania albo nadczynności, albo niedoczynności tarczycy. W tym może pomóc badanie OB czy badanie TSH. Jednak samo wykonanie badania na niewiele się zda, jeśli nie będziemy wiedzieć, w jaki sposób zinterpretować wyniki. Oczywiście zawsze konieczna jest lekarska konsultacja, aczkolwiek na wizytę niekiedy trzeba poczekać kilka dni. Wówczas nie pozostaje nic innego jak samodzielne odczytanie wyników. To zaś nie zawsze jest łatwe.

Jedna z czytelniczek, która – kontaktując się z nami poprzez formularz – prosząc o interpretację wyników badań, zainspirowała do stworzenia właśnie tego artykułu.

Ważne hormony

Warto mieć świadomość, że prawidłowe funkcjonowanie tarczycy tak naprawdę zapewniają nie trzy, a cztery hormony.

Przede wszystkim należy podkreślić, że hormony tarczycy – tyroksyna, kalcytonina i trójjodotyronina – odpowiadają za wzrost oraz prawidłowy rozwój organizmu. Odgrywają również istotną rolę, jeśli chodzi o metabolizm. Niemałe znaczenie mają dla kondycji skóry i włosów. Jeśli tarczyca wydziela odpowiednią ilość tychże hormonów nie dochodzi do przesuszenia skóry, wypadania włosów we wzmożonej ilości. Gdy wydzielanie hormonów jest prawidłowe, wówczas nie mamy problemów z wagą – nie chudniemy nadmiernie i nie tyjemy.

Warto wiedzieć także, iż na pracę gruczołu tarczowego wpływ ma również hormon przysadki mózgowej – TSH (hormon tyreotropowy). A to dlatego, że to on odpowiada za pobudzenie tarczycy. Jeśli gruczoł tarczowy jest nadmiernie stymulowany, wówczas dochodzi do wzmożonego wydzielania hormonów, co w efekcie prowadzi do nadczynności tarczycy. Jeśli zaś z jakichś powodów pobudzanie tarczycy jest znacznie zmniejszone, nie gruczoł ten nie jest w stanie wytwarzać odpowiedniej ilości hormonów, co skutkuje niedoczynnością.

Oznaczenie poziomu hormonów tarczycy

Chcąc zbadać stan tarczycy, należy skontrolować poziom TSH (hormonu tyreotropowego produkowanego przez przysadkę mózgową), fT3 (wolnej trójjodotyroniny) oraz fT4 (wolnej tyroksyny).

Otrzymując wyniki badań, zwykle – obok naszych wyników – podane są wartości przyjęte jako norma. Jeśli mieścimy się w zawartych granicach, wówczas nie ma powodu do niepokoju. Jeśli zaś wyniki nie są w normie, wówczas świadczą o pojawieniu się chorób, nie tylko związanych z gruczołem tarczycowym.

Normy a interpretacja wyników

Warto mieć świadomość, że wartości norm mogą się również od siebie, w zależności od tego, w jakim laboratorium diagnostycznym badanie zostało wykonane. Różnice jednak są niewielkie, aczkolwiek zaleca się, by kolejne badania wykonywać w tym samym miejscu. Wówczas porównanie wyników nie będzie utrudnione.

T3 – 2-10 mU/l

T4 – 5-12 µg/dl

TSH – 0,49-4,67 uIU/Ml

fT3 – 2,3-6,6 ng/dL

fT4 – 0,9-2,4 ng/dL

Jeżeli wskaźniki znajdują się poniżej normy, wówczas mogą sygnalizować niedoczynność tarczycy, ale także cukrzycę. Mogą świadczyć również o nadmiernym wysiłku fizycznym. Jeżeli wartość fT3 i fT4 są powyżej normy, świadczy to o nadczynności gruczołu tarczowego, a potwierdzeniem tego jest dodatkowo zmniejszone stężenie TSH. Zwiększony poziom TSH świadczy wówczas o niedoczynności tarczycy.

Badania na przeciwciała Anti-TPO

Anti-TPO to przeciwciała przeciwko peroksydazie tarczycowej. Ten zaś jest enzymem odpowiedzialnym za syntezę hormonów tarczycy. Jako katalizator bierze udział w reakcji utleniania jodu, odpowiada za jodowanie reszt tyrozyny oraz sprzęganie jodotyrozyny w tyroksynę i trójjodotyroninę.

Jeśli wynik Anti-TPO jest znacznie podwyższony, wówczas może świadczyć o zapaleniu tarczycy. Niewielkie podwyższenie poziomu wcale nie musi o niczym świadczyć, bowiem niekiedy zdarza się ludziom zdrowym. A ponieważ zapalenie tarczycy może być zdiagnozowane podczas oznaczenia poziomu TSH czy nawet USG tarczycy, oznaczanie przeciwciał Anti-TPO nie zawsze jest konieczne.