Zapobieganie chorobom tarczycy – czy to możliwe?

Oceń ten artykuł

Choroby tarczycy mogą uprzykrzyć życie. Wiążą się bowiem z wieloma objawami, które bywają dokuczliwe. Niektóre – jak na przykład wytrzeszcz oczu, drżenie rąk, zmiany rysów twarzy – to objawy, które mogą rzutować na kondycję psychiczną osoby dotkniętej chorobami tarczycy. Czy jednak nie mamy wpływu na ich powstawanie? Czy istnieją sposoby na to, by w jakiś sposób chorobom tarczycy zapobiegać? Okazuje się, że nikt nie jest skazany na życie z tarczycą z problemami, pod warunkiem że choroby gruczołu tarczowego nie mają charakteru wrodzonego, bo i taka sytuacja ma miejsce.

Właściwa dieta sposobem na choroby tarczycy

Warto wiedzieć, że prawidłowa praca tarczycy uwarunkowana jest przede wszystkim odpowiednią ilością jodu w organizmie. Trzeba bowiem mieć świadomość, że jod jest pierwiastkiem, który uczestniczy w reakcjach prowadzących do wytwarzania bardzo ważnych hormonów tarczycy: trójjodotyroniny i tyroksyny. Są to bowiem jodowane aminokwasy, a więc – jak sama nazwa wskazuje – powstają przy udziale jodu. Jod, który pochodzi z pożywienia oraz wody zostaje wchłonięty w cienkim jelicie i następnie ulega przekształceniu w jodki. W takiej formie wychwytywane są przez tarczycę. Dalszy proces polega na jodowaniu tyrozyny, czego efektem końcowym jest powstanie wspomnianych hormonów tarczycy.

Jod odgrywa zatem ogromną rolę w zapobieganiu chorobom tarczycy.  Dlatego też należy zadbać o to, by w diecie znalazły się produkty dostarczające tego pierwiastka. Nasz organizm potrzebuje około 150 mikrogramów dziennie.

Co zatem robić, by tarczyca otrzymała odpowiednią ilość niezbędnego jodu? Warto mieć świadomość, że z zawartością jodu w pożywieniu jest dość trudno. A to dlatego, że większość produktów traci go podczas „obróbki”. By jednak nie mieć problemów z niedoborami, zaleca się spożywanie soli jodowanej (soli wzbogaconej jodem). Nie należy jednak przesadzać z jej ilością, bowiem sól sama w sobie nie należy do zdrowych produktów. Warto też wiedzieć, że sól jodowaną należy dodawać do potraw już po ich ugotowaniu. Jod ma to do siebie, że podczas gotowania wyparowuje z soli. Pierwiastek ten znajdziemy także w rybach morskich, tranie, owocach morza, wieprzowinie i wołowinie. Warto spożywać także płatki owsiane, szpinak i rzodkiewkę. I one bowiem stanowią źródło jodu.

Brak stresu ważny w profilaktyce

Każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że nadmiar stresu i narastające sytuacje stresowe nie mają korzystnego wpływu na nasz organizm. Okazuje się, że również i na tarczycę. Warto bowiem mieć świadomość, iż choroba Graves-Basedowa może pojawić się na skutek przestrachu, silnego przeżycia emocjonalnego czy urazu psychicznego. Takie sytuacje mają bowiem wpływ na pobudzenie ośrodków korowych i podkorowych mózgu, a to z kolei może wpływać na rozregulowanie sprzężenia zwrotnego i pojawienia się objawów choroby Graves-Basedowa (nadczynność tarczycy spowodowana wzmożoną produkcją tyroksyny, która nie jest w stanie zahamować podwzgórzowego czynnika odpowiadającego za uwalnianie hormonu tyreotropowego – TSH).

Unikanie badań rentgenowskich

Warto wiedzieć, że zaburzenia w prawidłowej pracy gruczołu tarczowego mogą być także spowodowane przyjęciem zbyt dużej dawki promieniowania rentgenowskiego.

Tego typu badania wykonuje się w razie konieczności prześwietleń (narządów wewnętrznych, zębów, szczęki, w przypadku złamań kończyn). Nadużywanie tego rodzaju technik prześwietleń może skutkować negatywnym oddziaływaniem na pracę tarczycy. Co prawda pacjent poddawany badaniu zmuszony jest do założenia specjalnego ochronnego fartucha ołowianego, w celach zminimalizowania przyjętego promieniowania. Zawsze jednak część jego dawki zostanie pochłonięta. Dlatego też zaleca się, by w miarę możliwości badanie rentgenowskie wykonywać najrzadziej, gdy diagnostyki rentgenowskiej nie można żadnym innym badaniem.

Podsumowanie

Z powyższego wynika, że zapobieganie chorobom tarczycy wcale nie jest trudne. Podstawą jest oczywiście prawidłowa dieta bogata w jod, bez której gruczoł tarczowy nie jest w stanie wytworzyć niezbędnych hormonów tarczycy (a jak wiadomo, odpowiadają one za wiele ważnych czynności życiowych). By wzbogacić organizm w jod, warto wybrać się także nad morze. Sporo tego pierwiastka znajduje się w morskim powietrzu. Najlepiej przechadzać się plażą podczas wietrznych dni, sztormów. Wtedy jodu jest w powietrzu najwięcej.

Warto jednak mieć świadomość, że nie zawsze uda się zapobiec chorobom tarczycy. Dlatego też nie należy bagatelizować żadnych objawów, które mogłyby wskazywać (choć w najmniejszym stopniu) na zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Copyright © Tarczyca.net.pl by Ania Chmielewska