Cała prawda o jodzie

Cała prawda o jodzie 3.00/5 (60.00%) ilość ocen: 1

Wiele mówi się na temat dobrego wpływu jodu na pracę tarczycy. Niewiele jednak osób wie, na czym polega jego działanie. Warto więc poznać całą prawdę o ty pierwiastku, by przekonać się, czy rzeczywiście jest taki niezbędny.

Na czym polega działanie jodu?

Jesienią nad morzem jodu jest najwięcej. To pierwiastek, który niezbędny jest do produkcji hormonów tarczycy: tyroksyny (T4) oraz trójjodotyroniny (T3). To od tych hormonów zależy bowiem tempo przemiany materii w komórkach. A to oznacza, że to właśnie dzięki nim organizm jest w stanie przetwarzać jedzenie na energię, spalając tłuszcze oraz węglowodany. Hormony tarczycy odpowiedzialne są również za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Pobudzają ponadto mięśnie do pracy. A ich prawidłowe działanie uzależnione jest od regularnych dostaw jodu.

Jeżeli wraz z tym, co jesz nie dostarczasz odpowiedniej dawki jodu, tarczyca odmówi posłuszeństwa. Może dojść do jej powiększenia, co objawi się pojawieniem wola. To objaw zarówno niedoczynności, jak i nadczynności tarczycy.

Gdy zauważymy u siebie niepokojące objawy, wówczas należy udać się do lekarza, który skieruje na badanie polegające na oznaczeniu poziomu hormonów we krwi tarczycy: TSH oraz fT4 oraz USG tego gruczołu.

Gdy tarczyca zwalnia tempo

Jeżeli twoja tarczyca będzie pracowała na powolnych obrotach, wówczas może objawiać się to tyciem, mimo normalnego apetytu oraz zaparciami. Ponadto kolejnym objawem niedoczynności tarczycy jest ciągłe uczucie zimna – marzniesz, choć wszyscy w twoim otoczeniu twierdzą, że jest ciepło. Budzisz się zmęczona i ciągle jesteś senna – nieważne ile godzin będziesz spać. Twoja skóra staje się sucha, natomiast kolana i łokcie są szorstkie. Ponadto włosy mogą zacząć ci wypadać.

Jod znajdziesz w wielu potrawach. Obfitują w niego owoce morza oraz ryby (do 200 mikrogramów na 100 gramów). Warto je jeść pieczone albo grillowane, ponieważ stracisz zaledwie jedną piątą tego pierwiastka.

Jod możesz dostarczyć wraz z powietrzem. Najwięcej nawdychać się go można podczas jesiennych sztormów na morzu, kiedy nad falami unosi się delikatna mgiełka.

Jodem wzbogaca się ponadto sól kuchenną (na opakowaniu jest napisane „sól jodowana”), a to dlatego, by każdy – nawet ten, kto nie ma możliwości pojechać nad morze albo nie lubi ryb, mógł dostarczyć organizmowi tego pierwiastka.

Gdy tarczyca przyspiesza

Jeżeli twój gruczoł tarczowy pracuje na wysokich obrotach, wówczas bardzo szybko się męczysz. Ponadto serce „wali ci młotem” z byle powodu. Możesz miewać również kłopoty z zasypianiem. Jesteś rozdrażniona, płaczliwa i łatwo można wyprowadzić cię z równowagi.  Miewasz biegunki, a jednocześnie tracisz na wadze mimo wzmożonego apetytu.

W takiej sytuacji musisz jeść gotowane potrawy zawierające jod. Podczas gotowania bowiem zawartość tego pierwiastka zmniejsza się o połowę.

Ogranicz natomiast solenie albo używaj soli, która nie jest jodowana (taka sól przeznaczona jest do kiszenia ogórków).

Do swojego codziennego dodaj soję oraz jej przetwory, orzeszki ziemne, rośliny kapustne. Zawierają one substancje, które utrudniają przyswajanie jodu. Z tego też powodu u osób, które mają zbyt mało tego pierwiastka, bardzo często powstaje wole.

Ciąża a jod

Okazuje się, że tarczyca może mieć wpływ na płodność. Dlatego też, gdy staramy się o dziecko, koniecznością jest kontrolowanie pracy tarczycy. Należy także pamiętać, że podczas ciąży organizm potrzebuje nieco więcej jodu. Kobiety ciężarne potrzebują go około 180 mikrogramów dziennie. Natomiast matki karmiące powinny dostarczać około 200 mikrogramów tego mikroelementu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Copyright © Tarczyca.net.pl by Ania Chmielewska